Голуб вяхирь (витютень): описание, способ харчування, фото, відео

Голуб вяхирь веде приховану життя в лісах помірніх широт України. Нечисельних птах занесена в Червону книгу и охороняється законом Деяк держав.

Припутень — лісовий голуб, которого в природі Рідко видно, через способу життя, что проходити в кронах дерев. Розміром и забарвленням смороду відрізняються від міськіх, Які відомі всім. Припутень дает про себе знати, зрідка з’являючись з густим гілок, відаючі характерні звуки з гущавіні дерев.

Опис голуба вяхиря

Дикий голуб вяхирь (на фото) або лісовий голуб, має латинську Назву Columba palumbus. Люди его пріймають за звичайний голуба з міського середовища, но вяхирь відрізняється великими фізічнімі данімі, забарвленням, проживанням у відокремленіх ареалах. Голуб живе в малолюдних місцях, ховаючісь у листі дерев, охороняючі своє «відлюдніцтво». Мисливці, дикі звірі (лисиці, Тхора, куніці, борсуки) и пернаті Хижаки (сапсан, Яструб, беркут) є основними ворогами.

Голуб вяхирь більшій и потужнішій Звичайно голубів. За довжіні буває более 40 см, по вазі варіюється від 500 г до 930 г. Забарвлення пір’я сірий, з відтінком блакитного. Грудка сіро-червона. Зоб забарвленій в бірюзу або бузок. На шійці зеленувато кольору з відлівом має 2 білих плям. При польоті на крилах Яскрава помітні білі смужка — Шеврони.

До старості білі плями на шійці стають яскравішімі, Дзьоба інтенсівно жовтіє. Забарвлення грудки становится більш Рожеве, білі Смуги на хвості помітно віділяються. Дзьоба вітютня жовтого або рожевого кольору, очі жовті, червоні лапки.

Крила при розмахом досягають 75 см. При зльоті видають характерний грюкання звук.

Відмінні булькающие Заклик можна почути рано вранці, перебуваючих поруч з лісовім масивом: «кру-кууу-ку-куку, кру-кууу-ку-куку». ЦІ Сильні звуки відає вяхирь. Во время Виведення потомства голуб ховається в кронах дерев, що не відає свою прісутність звуками и свистом. Припутень моментально замовкає, коли помічає Наближення або прісутність людей, тварин. Годівля відбувається около, так як вяхирь боїться залішаті гніздо на тривалий час, залиша кладку або пташенят. Обережно голуб вібірає невелікі відстані, перелітаючі від дерева до дерева, облітаючі здалеку місце для посадки. Важкодоступні, віддалені куточки лісу ідеальні затішні місця для таємного вяхиря.

Ареал проживання и Поширення

Лісовий голуб вяхирь на фото водитися в північніх від Екватор широтах помірного клімату:

  • Північно-Західна Африка;
  • Європа;
  • Західна сібірь;
  • Іран, Ірак, Туреччина;
  • Гімалаї.

На Сезонні перельот птахів частково впліває область проживання. Голуб вяхирь з Африки не перелітає нікуді, осідаючі на одному місці. Північний вяхирь мігрує в Південні краї. Ліси скандинавських півострова, ліси змішаного типу Прибалтики, України — улюблені райони розмноження и проживання вяхиря. Голуб Вибравши місцем проживання Північно-західну часть України, перелітаючі на зиму в Південні краї Кавказу, Кубані, Криму.

Північний голуб селитися в хвойних лісах. Ближче до півдня обґрунтовується в лісах змішаного типу. Любити дубові гаї, з Достатньо їжею. Голуб может проживати в лісостеповіх зонах.

Ареал Поширення перелітної птиці вітютня — від західної Європи до кордону з Азією, прибережні зони Атлантичного Узбережжя Африки з Північно-західного боку.

Голуб вяхирь знаходится корм на полях, харчуючісь насінням, зрідка вібіраючі черв’яків, комах. На вяхиря спеціально полюють Любителі спортивної стрільбі, тренуючі ШВИДКІСТЬ Реакції. СКОРОЧЕННЯ популяції Вяхірєв обумовлено Вирубка лісового масиву и полювання.

Увага! За 1 рік Голубина пара вісіджує 4-5 кладок яєць. У Кожній кладці по 1-2 шт. яєць.

різновиди

Лісовий голуб діліться на кілька різновідів в різніх кліматичних и географічних поясах землі:

голуби

короткий опис

сизий голуб

Колір оперення сизий, хвіст темний. Поселяється в гірськіх місцях, лісах, в міськіх місцевостях. З насідженого місця знімається Рідко, может мігруваті. Невелика птах з розмахом крил НЕ более 22 см. Харчується зернами, їжею, яка находится поруч з місцем гніздування.

сірий голуб

Перший опис зроблено в Індонезії, де голуб Вибравши для проживання зарості Мангра и звічайні ліси. Перо по тілу — сріблясто-сіре. Крило прікрашає чорна окантовка. Шийка ззаді відліває зеленим, очі червоні, бувають и фіолетового кольору.

кам’яний голуб

Виглядає, як сизий. Альо світлий хвіст и чорний Дзьоба відрізняють від Сизара. Мешкає в гірськіх районах Тибету, Кореї, Алтаю. Гніздіться на скелях, високих місцях.

Горлиця

Перелітній голуб. Облюбував лісостепу України, Молдови, Південні ЄВРОПЕЙСЬКІ області, азіатські країни, Африку и Австралію. Має много підвідів. Невелікі параметри — 27 см. Перо сіре, з коричневим відлівом. Шийка прикрашена чорною смужка. Загострені крила з білімі Смуга. Хвостик клином. Лапки червоні.

клинтух

Голуб живе в областях Сібіру, ???? Китаю, Казахстану та Турции. Гніздіться в деревах, вібіраючі дупла. Оперення відліває сінюватім. Шийка, грудка зелені, крила з сірувато-блакитним відтінком, матові, з чорною смужка поперек. Хвостова частина підкреслена чорного кольору Смуга.

За місцем проживання Вяхірєв розрізняють кілька відів:

  • Азіатський голуб;
  • Північно-Африканська голуб;
  • іранській вяхирь;
  • азорській.

Голуб на Азорськіх островах Португалії, охороняється Червоною книгою. Припутень, что живий острови Азорського архіпелагу, зберігся и прожіває тепер на островах Сан-Мігел и ПіКу. Тут на голуба так само ведеться полювання, так як Кількість пернатих поки дозволяє відстріл. Інші місця проживання даного підвіду вяхиря знаходяться під державною охороною і захист. Припутень, з острова Мадейра, вініщеній ще на качана Минулого століття.

Поведінка и способ життя лісового голуба

Голуби Живуть зграями по кілька десятків птахів. При міграції збіваються зграї на сотні голів.

Проводять почти весь час в полях для відобутку їжі: зерен злакових, бобових и різніх зернових рослин. Рухомий, верткий велика лісова голуб вяхирь, проявляє крайню обережність во время гніздування и перельотів, и вібірає Далекі, спокійні и Тихі місця. Спілкується вяхирь з іншімі родичами с помощью звуків, Які назіваються воркуванням, як и всі голубіні. При зльоті відає крилами гучній звук, політ енергійний, галаслівій.

Так як підбірає їжу з землі, доводитися ходити пішкі — пересувається дрібнімі кроками, ківаючі головою, что допомагає сфокусуваті погляд на кормі. Через великого розміру злітає Повільно и Важко. Может стать здобіччю для дрібніх хіжаків.

Харчування дикого голуба вяхиря

Припутень харчуються тім, что є біля гнізда. Если це сосновий бір або дубовий гай, то харчування в основному буде складатіся з шишок, жолудів и насіння других рослин. Збірають їжу з гілок або з землі.

Місця з багатою їжею, поля Із зернових, стають улюблений місцем прожитку, куди злітаються зграї з усієї округи. Голуб вікорістовує в їжу бобові рослини, плоди, горіхи, трави, дикі и окультурені злаки. Годівлею службовців І ягоди: брусниця, лохина, Чорниця.

У зоб вяхиря вміщається много їжі: до 7 жолудів або жменю зерна. Дрібні кущі з ягодами, горіхамі голуб может обскубаті дочиста. Пшениця є улюблений ласощі для вяхиря. Влаштовують нальотом на поля во время збору врожаю, підбіраючі впали колоски або наскакуючі на Хлібні копіці. І после жнив голуб вяхирь вібірає пшеничні поля для збору безлічі птахів.

Увага! Черв’яків и гусениць в їжу дикий голуб вяхирь вікорістовує Вкрай Рідко. Такий способ харчування не характерно.

Розмноження та способ гніздування

Зграєвій голуб вяхирь в период вісіджування кладки и виходжування пташенят усамітнюється з голубкою в гнізді, зроблене з тонких прутів. Корм при цьом відобувається поруч. Самець-голуб приносити їжу, доглядаючі за голубкою. Самка вісіджує яйця.

Період розмноження триває з квітня місяця по вересень. Голубина зграя, что складається з сімейних пар и молодих особин, Які за зімівлю досяглі зрілості для поиска парі, прілітають на місце проведення літа. У Ранкові години дикий голуб вяхирь характерним воркуванням начинает пріманюваті самочку, з вершин дерев, це видно и чутні на відео:

Вже до кінця квітня, або на качану травня, молодняк вібірає пару и начинает будуваті гніздо, звіваючі Прут. В цей же час Африканська осілій голуб вяхирь теж начинает будуваті гнізда, визначили з парами.

Гнізда у Вяхірєв шикують «ажурними», кількістю переглядів между прутиками з усіх боків, з плоским днищем. Голуб більш Товсті Гілки звіває дрібнімі Гнучкий гілочкамі. Пташиний будиночок кріпіться между гілкамі на невелікій вісоті, що не более 2 м. Іноді молоді пари Використовують старі гнізда других птахів, зміцнюючі его гілочкамі и прутами. Швидке Завершення будівництва «дому» відзначається початком шлюбно ігор.

Во время шлюбно ігор голуб-самець літає колами, воркує з самочкой, віконуючі ритуальні ігри и польоти. После ігріщ самка відкладає яйця. На вісіджування идет 15-18 днів. В цей час вяхирь НЕ відлітає далеко. Молодий голуб у всьому допомагає голубко, перебуваючих весь час поруч, у листі. Пара поводиться дуже Обережно, Щоб не Видати свою прісутність хіжаків — дрібнім тваринкам и пернатих.

После того, як пташенята голуба вяхиря вілупіліся, протягом 1 місяця батьки вігодовують їх, по черзі тягаючі їжу. Сірні віділення з зоба Вяхірєв уходит на корм пташенята в перший час. Потім настає момент, коли пташенята переходять на іншу їжу. Зазвічай у вітютней буває 1-2 пташенята, Які через 40 днів вчаться літаті поряд з батьками. После Освоєння Навики пташенята відлітають з рідного гнізда, Почаїв Самостійне життя в зграї.

Длительность життя и чісельність

Голуб веде потайний способ життя, Дбайливий охороняє свой простір при віведенні потомства далеко від людей, галаслівіх міст.

З початком использование добрив и хімікатів на полях Із зернових та іншімі культурами, з 50-х років Минулого століття, чісельність голубів впала в кілька разів. Голуб, Який живитися зерном, злаками и бобових, труїться добрива. Вибравши місцем годівлі Багате місце, вяхирь злітаються туди зграями и повертаються знову и знову, отрімуючі Смертельні дозуюч отрут.

Длительность життя вяхиря, примерно, 16 років. Кількість пернатих з шкірних роком зменшується. В Україні голуба вяхиря добувають, Ведучий полювання з РОЗВАЖАЛЬНИЙ цілямі — Тренування міслівської вправності. М’ясо Використовують для Приготування страв. Голуб від переслідування людини змінює середовище проживання, йдучи в глухі куточки лісів. У странах Європи Лісової голуб вяхирь может спокійно СЕЛІТА даже у містах, Влаштовуючи гнізда в галаслівіх місцях, біля доріг, на дахах багатоповерховіх будинків. Полювання хоч и дозволена, но НЕ має Великої популярності. Припутень Частіше підпадає під обстріл на поле, де ВІН харчується. Дістаті Видобуток з чужої ділянки велика проблема. Без відома господаря, нельзя ходити по полю, це заборонено законом. Зменшується ареал проживання вяхиря — вірубуються ліси, уподобані Птаха, будують дороги. Шум, наявність ризико и занепокоєння дружині вітютней в інші віддалені краї. Туристичні райони дикої природи такоже позбуліся від прісутності голубів. Незважаючі, что Любителі природи не турбують, чи не відстрілюють, и не відловлюють голубів.

Важліво! Голуб вяхирь Великої шкоди не приносити, хіба только обкрадає пшеничні поля фермерів. На Відміну Від міськіх птахів, вяхирь НЕ є переносніком інфекції, через Відсутність контакту з людським відходами.

Природніми факторами Зменшення чісельності голубів є погодні умови, кліматичні Зміни. Пізня весна, дощових літо Грають роль в зменшенні кількості кладок, Які встігне сделать голуб за літні місяці. Такі природні умови НЕ рідкість в північніх, Північно-західніх регіонах проживання на Євразійському контіненті.

Іншим фактором є природні вороги в природі, что полюють на вітютней, на потомство. Сокіл-сапсан, Яструб великий нападають на молодняк. Дрібні пернаті, ворона, сойка и сорока розоряють гнізда, полюючі за кладками вітютня. Вчені орнітологі пріпускають, что 40% яєць вяхирь втрачає самє через пернатих. Білки, куніці такоже люблять ласуваті яйцямі вяхиря.

Висновок

Голуб вяхирь, лісовий красень вібірає Собі пару на все життя. Їх воркування вранці и трепет крил радує швидка Настанов теплих Весняних днів. Если смороду осіли поруч з людьми, то є надія, что птахи НЕ знікнуть назавжди.