Максимальна швидкість гепарда. особливості гепарда

Де мешкає гепард і яка максимальна швидкість гепарда — досить поширені питання для любителів тварин. У дикій природі, ця тварина є рекордсменом з бігу.

характеристики тваринного

Гепард — це хижа тварина, що відноситься до сімейства котячих. Звір вважається найшвидшим в тваринному світі. Хижак відрізняється від інших представників котячого типу зовнішнім виглядом і манерою поведінки. Має фізіологічні особливості і, що відрізняється від інших, спосіб життя.

Гепард відноситься до сімейства котячих, однак, має такі відмінні риси:

  • забарвлення (коричневий з чорними плямами);
  • «Слізні смуги» (допомагають тварині краще фокусувати погляд на жертві і захищають від сонця);
  • швидкість бігу досягає 112 кілометрів на годину;
  • не харчуються падаллю;
  • воліють жити окремо (не в степах);
  • вимираючий вид.

Як виглядає гепард

Звір має нетиповий вигляд, довгасте тіло, що відрізняються граціозністю, стрункістю і розвиненою мускулатурою. Шерсть дорослого ссавця виділяється гладкістю і густотою. Хутро не пухнастий, має коричневе забарвлення з чорними хаотично, але рівномірно розташованими плямами. У холці спостерігається маленька жорсткість волосся. На морді вимальовується дві чорні смуги (як би навколо носа), і зовні нагадують сльози. Такий феномен служить звірові, як захист від сонця (знижує ризик засліплення сонячними променями) і допомагає для фокусування погляду при полюванні.

Ноги звіра мають довгу, тонку і потужну структуру. Кігті мені не витягуються, як у представників котячого типу, що допомагає зчепленню з землею під час бігу (щоб не відбувався занос в повороті). Голова звіра не виглядає масивною. Вуха маленькі, із закругленими кінчиками.

Приблизний розмір тіла знаходиться в діапазоні 1,23-1,5 метра. Хвіст по своїй довжині досягає майже половину довжини тіла (63-75 сантиметрів). Висота звіра в холці 60-100 сантиметрів. Вага звіра аналогічний вазі звичайної людини (45-70 кілограмів).

Які бувають підвиди

Зоологи виділяють два підвиди серед гепардів, які обумовлені територіальною приналежністю:

  • африканські;
  • азіатські.

Ключова відмінність азіатського підвиду від африканського — масивність лап. Ноги коротше, шия сильніша, а шкура товщі.

Також виділяють підвиди гепардів, які відрізняються від інших — забарвленням. Така відмінність вважається мутацією. Наприклад, королівський підвид має чорний смуги уздовж спини і великі плями з боків, відтінок яких аналогічний смугах. Відзначається нетиповий вигляд мутації, коли основний колір білий з чорними плямами. Такий вид називається альбіноса.

Де живе гепард

Звірі такого виду живуть, як і більшість інших представників котячого типу, в безлюдних місцях і на відкритих поверхнях. Зустріти плямистого звіра можна в таких місцях:

  1. Африка;
  2. Алжир;
  3. Ангола;
  4. Ботсвана;
  5. Конго;
  6. Зімбабве;
  7. Кенія.

Спочатку, тварина проживало в пустелях і саванах Африки і Азії, однак, азіатські гепарди практично винищені.

Переважно, звірі живуть окремо, тобто не зграями. Зустрічаються випадки коли самці об’єднуються в групу по 2-4 особини, при цьому характерною рисою звірів є те, що вони сильно відрізняються від інших котячих представників і не ворогують між собою, а скоріше навпаки. Поведінка цих звірів нагадує собаче, особливо по відношенню до людини.

Яку швидкість розвиває гепард

Гепарди вважаються найшвидшими звірами. Їх швидкість перевершує швидкість леопарда в два рази, і досягає позначки 110-112 кілометрів на годину. Допомагають такому швидкому пересуванню ноги звіра, що відрізняються будовою.

Як і чим харчується звір

За життєвому образу, звір любить полювати в денний час доби. Більша перевага віддається на час ранкової прохолоди або вечір (до того як стемніло). Бажання добувати їжу в світлий час доби з’являється тому, що звір грунтується не на нюхові інстинкти, а на зорову реакцію.

Полює звір також нетиповим чином. Звір не ховається в засідці, щоб зловити здобич, він нападає стрімко. Розгін до 112 км / год звір набирає за лічені секунди. Звір здатний різко змінювати траєкторію пересування, що допомагає застигати жертву зненацька. З цієї причини, звір не потребує того, щоб ховатися в траві або кущах перед затриманням своєї їжі. Оскільки жертва не очікує того, що переслідувач може різко змінити маршрут погоні, вона стає їжею для більш швидкого і спритного мисливця. Однак швидке пересування не допомагає гепарду завжди досягати поставленої мети під час полювання. Часто переслідування закінчується тим, що жертві вдається позбутися від хижака. Тварина, маючи перевагу у вигляді швидкого пересування, також швидко втомлюється. І якщо жертва з самого початку встигла вирватися вперед, то хижак, найімовірніше, не встигне її наздогнати, оскільки просто втомиться (після двохсот — трьохсот метрів).

Однак після одного-двох невдалих переслідувань, тварині все ж вдається добути їжу. Наздоганяючи жертву, гепард валить її на землю за допомогою потужного удару лапою, душить тварину і приступає до трапези. Наситившись, гепард ховає залишки.

Тварини, яких ссавець вибирає у вигляді жертв — це зебри, антилопи ногу, імпали і газелі. Однак гепард не має звички відмовлятися від маленьких перекусів у вигляді зайців і страусів. При цьому «залишати їжу на другий раз» гепард не любить, хоч і ховає залишки в кущах. Хижак воліє полювати на «свіже м’ясо».

Як відбувається розмноження

У період розмноження самці (часто з одного посліду) об’єднуються по 3-4 особини і займаються охороною території, на якій проживає самка. Характерно вираженого періоду, в який відбувається розмноження немає, так як основний час зоологи виділяють на січень-серпень.

Статеве дозрівання особин жіночої статі припадає на вік 19-21 місяців, однак, кращий час для виношування потомства встановлено на вік 2-2,5 року.

Вагітність самки цієї тварини триває трохи довше, ніж у домашньої кішки (85-95 днів) 3 місяці. В середньому у самок народжується не більше п’яти кошенят за один послід.

Народжуються кошенята абсолютно сліпими, без характерних цяток і абсолютно беззахисними. Однак на 10-14 день малюки відкривають очі і після закінчення ще двох-трьох тижнів кошенята починають бачити. За зовнішніми ознаками дитинчата гепарда сильно відрізняються від дорослих особин тим, що шерсть набагато довше і має більш сірого відтінку. Ближче до трьох-чотирьох місяців малюки набувають забарвлення, як у мами.

Малюки знаходяться під опікою матері близько одного року, до періоду поки кошенята самі не навчаться полювати. Протягом усього «дитинства» малюки перебувають під опікою самки, тата участі у вихованні не приймають.

Тривалість життя тваринного гепард — 19-20 років в вольєрних умовах, в дикій природі життя скорочується до 12-14 років. При цьому більшість особин гинуть ще в перший рік життя, оскільки багато хижаки віддають перевагу поїдання «молодняка» гепарда. Саме з цієї причини самки гепардів ховають малюків якомога далі від сторонніх очей.