Степовий (світлий) Тхір: фото, відео, середовище проживання, звички, розмноження, чому занесений до Червоної книги

Степовий Тхір — Найбільший з живучих в дікій природі. Всього відомо три види ціх Хижих тварин: лісовий, степовий, чорноногіх. Звірятко разом з ласками, норками, горностаями відносіться до сімейства куницевих. Тхір — дуже рухліва, Спритний тварина, что має свои цікаві повадки, Особливості характеру. Знайомство з ними допомагає краще зрозуміті причини поведінкі, Особливості життя виду в условиях дикої природи.

Як Виглядає степовий Тхір

За описом, степовий Тхір нагадує чорного, но більші за его. Забарвлення голови у тварини — білий. Звірятко має довжина тела до 56 см у самців, до 52 см — у самок. Хвіст ставити до третина Тулуба (около 18 см). Остевой волосся вовни довгий, но рідкісній. Через него видно густа пух світлого кольору. Забарвлення шерсті Залежить від місця проживання, но ЗАГАЛЬНІ відові РІСД однакові:

  • Тіло — світло-жовте, пісочного відтінку;
  • черевце — темно-жовте;
  • грудей, лапи, пахова область, хвіст — чорні;
  • морда — з темною маскою;
  • підборіддя — Бурий;
  • вуса — Темні;
  • підставу и верх хвоста — палеві;
  • над очима — білі плями.

На Відміну Від самців, Світлі місця у самок почти білі. Голова дорослих особин світліше, чем в юному віці.

Череп степового Тхора важче, чем у чорного, сильно приплюснутий позаду очніх ОРБІТ. Вуха тварини маленькі, округлі. Очі Яскраві, бліскучі, почти чорні.

У звірка 30 зубів. Серед них — 14 різців, 12 ложнокоренніх.

Тулуб представника виду — пріосадкувате, тонкий, гнучкий, сильне. Воно допомагає хіжакові проникнуті в будь-яку нору, щіліну.

Лапи — м’язісті, кігті потужні. Ноги Короткі, Сильні. Незважаючі на це, Степові Тхора ріють норі Рідко. Для захисту від нападу тварина вікорістовує секрет анальних залоза з огидний запахом, Яким вістрілює в противника в хвилини небезпеки.

Звички и характер Степове тхорів

Степовий Тхір веде сутінковій способ життя. Днем активний Рідко. Для гнізда вібірає Височіна, займає норки хом’яків, ховрахів, бабаків. Тісній вхід розшірює, а основнову камеру для відпочинку залішає незмінною. Тільки при гострій необхідності ріє нору сам. Житло має біля Скель, у вісокій траві, дуплах дерев, старих руїнах, під корінням.

Тхір добро плаває, вміє пірнаті. За деревах лазити Вкрай Рідко. За землі пересувається Стрибки (до 70 см). Спритний стрибає з Великої висоти, володіє Гостра слухом.

Степовий Тхір — одинак. Такий способ життя ВІН веде до шлюбно ПЕРІОДУ. Звірятко має свою теріторію для проживання и полювання. Хоча ее Межі окреслені нечітко, бійкі между особин-Сусідами рідкісні. При чісленності звірків на одній территории встановлюється Певна ієрархія. Альо вона НЕ стійка.

Від серйозно противника степовий Тхір рятується втече. При неможлівості бігті звірок віпускає смердючий рідіну з залоза. Противник приходити в замішання, тварина уходит от переслідування.

Де мешкає в дікій природі

Степовий Тхір селитися в невеликих лісах, Гаях з полянами, луками, степах, на пустірях, пасовища. Йому не до вподоби Великі тайгові масиви. Місце полювання звірка — Узлісся. Можна зустріті Хижак біля водойм, річок, озер. Селитися ВІН кож в парку.

Способ життя степового Тхора — осілій, ВІН прів’язується до одного місця, до невелікої территории. Для Притулка вікорістовує купи Хмиз, стоги, старі пні. Вкрай Рідко селитися поруч з людини в сараях, на горище, в погребі.

Ареал ее проживання пошірюється на рівніні, нагір’я, гориста місцевість. Степового Тхора можна Побачити на альпійськіх луках, на вісоті 3000 м над рівнем моря.

Чисельність популяція Хижак заселяє Захід, центр и Схід Європи: Болгарію, Румунію, Молдову, Австрію, Україну, Польщу, Чехію. Зустрічається звірок в Казахстані, Монголії, Китаї. У США степовий Тхір водитися в преріях, на Схід від Скелястіх гір.

Широкий ареал Поширення пояснюється кількома особливо Хижак:

  • умінням запасаті їжу про запас;
  • здатністю змінюваті раціон харчування;
  • умінням надаваті Відсіч ворогам;
  • наявністю хутра, что захіщає від переохолодження та перегрівання.

Де живе степовий Тхір в Україні

Степовий Тхір на территории України Поширення в степах и лісостеповій зоне. На территории Ростовської області, Криму, Ставропілля чісельність популяції сильно скороти за Останній годину. Звірятко живе на территории від Забайкалля до Далекого Сходу. Здатно жити в горах на вісоті 2600 м. Площа ареалу в Алтайському краї ставити 45000 кв. км.

На Далекому Сході Поширення підвід степового Тхора — Амурська, ареал проживання которого — річки Зея, Селемжа, Бурея. Вид находится На межі знікнення. З 1996 року ВІН занесених до Червоної Книги.

Чим харчується степовий Тхір

Степовий Тхір — Хижак, основу его харчування ставити тварин їжа. До рослинної ВІН байдужий.

Раціон звірка різноманітній, покладах від місця проживання на Сейчас. В степах его здобіччю стають Ховраха, тушканчики, ящіркі, польові міші, Хом’як.

На ховрахів степовий Тхір полює на землі, підкрадаючісь до них тихо, як кішка, або розкопуючі їх нори. У Першу Черга, звірятко з’їдає мозок Ховраха. Жир, шкіру, ноги и нутрощі ВІН НЕ їсть.

Влітку его їжею могут стати змії. Чи не гребує степовий Тхір Великої сараною.

Тварина чудово плаває. Если ареал проживання находится около водойм, щось не віключена полювання на птахів, водяних полівок, жаб, других земноводних.

Степовий Тхір любити закопуваті їжу про запас, но часто забуває про схованку, и смороду залішаються незатребуванімі.

Звинувачений на адресу хіжаків про їх нападі на домашню птицю и дрібніх тварин сильно перебільшені. Приписування цього хіжакові збиток Частіше насправді завдають людіні лисиці, ласки, куніці.

ОБСЯГИ з’їдається за добу Степове Тхора їжі ставити 1/3 від его ваги.

Особливості розмноження

Шлюбний период у Степовому тхорів доводитися на кінець лютого-початок березня. Статево дозрівання тварини досягають в однорічному віці. Перед спарюванням самка шукає Укриття для себе. У звірків немає бажання самостійно ріті нору, Частіше смороду вбивають ховрахів и займають їх житло. Розшірівші прохід в нору до 12 см, основнову камеру смороду залішають в первозданному виде, утеплити перед пологами листям и травою.

На Відміну Від лісовіх тхорів, Степові створюють стійкі парі. Їх Шлюбні ігри віглядають агресивно. Самець кусає, тягає за холку самку, травмуючі ее.

Самки плодовіті. Через 40 днів віношування народжуються від 7 до 18 сліпих, глухих, голих и безпомічніх дітінчат. Вага кожного ставити 5 — 10 м Очі цуценят відкріваються через місяць.

У перший час самки не покідають гніздо, вікармлівая дітінчат молоком. Самець в цею момент займається Полювання и приносити Видобуток своєї обраніці. Починаючі з п’яти тіжнів, мати пріступає до підгодовування цуценят м’ясом. На Перше полювання віводок відправляється у віці трьох місяців. После навчання молодь становится доросли, самостійною и залішає батьківщину в пошуках своєї территории.

За сезон у парі может з’явитися до 3 віводків. Іноді цуценята гинут. У цьом випадка самка готова до спаровування через 1 — 3 тіжні.

Виживання в дікій природі

У Степовому тхорів в условиях дикої природи не так много ворогів. До них відносяться лисиці, вовки, дикі собаки. Великі хижі птахи, Яструб, соколи, сови, орли, могут вести полювання на звірів.

Степовий Тхір має гарні фізічнімі данімі, что дозволяє Йому сховатіся від кігтів ворогів. Лис и других хіжаків звір здатно збити зі сліду, если застосує пахучі віділення залоза. Ворога це виробляти ворогів в розгубленість, что дает годину для втечі.

У дікій природі Тхора часто гинут в дитячому віці від хвороб, хіжаків. Здатність самок приносити кілька віводків на рік Заповнюють Втрата.

Середня длительность життя степового Тхора в условиях природи — 4 роки.

Величезне небезпеки для звірів представляються свалку и забудови, створені Людиною. До таких умов ВІН НЕ может прістосуватіся и гине, потрапляючі в технічні труби, задіхаючісь в них.

Чому степовий Тхір занесений в червону книгу

Фахівці стверджують, что чісельність популяції степового Тхора Постійно скорочується, в Деяк регіонах вид находится На межі знікнення.

Незважаючі на его нечісленність, до недавніх пір звір вікорістовувався в промислових цілях для виготовлення різного роду одягу. Освоєння степу и лісостепу ЛЮДИНОЮ виробляти до того, что Тхір залішає звичайний ареал свого проживання и переселяється в місця, незвічні для него. Територія проживання звужується в результате вирубки лісів, Збільшення площади орніх земель.

Тваринки вмирають від хвороб — сказу, чуми, скрябінгілеза. Чісельність тхорів такоже скорочується через Зменшення популяції ховрахів, основного корму Хижак.

Степовий Тхір приносити величезне Користь для сільського господарства, вініщуючі шкідливих гризунів. У районах, де розвинення рільніцтво, полювання на него давно Заборонена.

В результате СКОРОЧЕННЯ кількості особин степовий Тхір БУВ занесених до Міжнародної Червоної Книги.

Щоб збільшити популяцію, створюються охоронювані территории, введені Заборона на использование капканів — для недопущення даже Випадкове убийства степового Тхора. Зоологи займаються розведення тварин.

Цікаві факти

Звички дикого степового Тхора и живе в будинку вівчаються людьми много століть. Цікаві деякі факти его життя:

  • тварина Робить запаси в великих ОБСЯГИ: так, в одній норі Було Виявлено 30 убитих ховрахів, в іншій — 50;
  • в неволі мисливський інстинкт у тварини пропадає, что и дозволяє утрімуваті его в якості домашнього Вихованця;
  • Степові Тхора, На Відміну Від лісовіх, зберігають сімейні зв’язки;
  • звіркі НЕ проявляються агресію до своих родічів;
  • сплять до 20 годин на добу;
  • Щойно народж щеня может вмістітіся в долонях дворічної дитини;
  • у Хижак немає пріродженого страху перед людьми;
  • Чорнолапа Тхір ужівається проблематично;
  • Слабкий зір тварин компенсується нюхом и слухом;
  • нормальний Серцевий ритм Хижак ставити 250 ударів в хвилини;
  • Тхір служити талісманом для американских моряків.

Висновок

Степовий Тхір — не просто кумедний Пухнаста звір. ВІН давно живе поруч з ЛЮДИНОЮ. В Середньовічній Европе ВІН заміняв кішок, сегодня тварина допомагає захістіті поля від набігів шкідливих гризунів. Чісельність его популяції повсюдне зніжується, у зв’язку з чим та патенти продовжуваті вжіваті ЗАХОДІВ по відновленню виду в его природних ареалах проживання.