Ведмідь. Опис, назви і особливості ведмедів

Ведмідь — це великий хижак, який відноситься до класу ссавців. Тварина з’явилася на землі приблизно 6 млн років тому, і до цих пір вважається символом сили і могутності. Нижче піде мова про те, скільки ведмеді живуть в дикій природі і неволі, чим харчуються і де живуть.

опис

Ведмідь має товсте, короткий тулуб і шию, а морда витягнута вперед. У тварини невеликі вуха і очі, але це ніяк не позначається на слуху і зір. На кожній лапі по п’ять пальців з довгими кігтями, непомітний і короткий хвіст. Незважаючи на свою незграбність, звірі витривалі, і можуть швидко пересуватися. Хижак прекрасно плаває.

Спосіб життя

Ці тварини пристосовані до різних умов існування, живуть в степах, лісах, арктичних льодах. Деякі різновиди ведмедів прив’язані до води, тому мешкають біля струмків або морського узбережжя. Хижаки є наземними звірами, лише білий ведмідь вважається напівводним. За своєю суттю, вони одинаки, скупчення тварин можливо під час спарювання або зборів біля водопою. Харчування залежить від пори року, коли раціон змінюється, а при підвищеній вогкості вони поїдають навіть комарів.

походження

Ведмеді беруть свій початок з міациди, що представляють собою істот чимось нагадують куниць. Цих тварин відносять до підвиду Caniformia, де його предком виступає невеликий звірок, який мешкав в середині олігоцену. Від нього пішов рід Ursavus, останки особин якого були знайдені на території сучасної Євразії. Вперше ведмеді з’явилися близько 6 млн років тому, коли на території Франції було знайдено ссавець, що нагадує малайського хижака.

види ведмедів

Зоологи поділяють ведмедів на види і підвиди, які мають свої відмінні риси характеру і зовнішнього вигляду.

Бурий ведмідь

Цей вид вважається одним з найбільших. Вага тварини доходить до 450 кг, а розмір — до 3 м. Найважчий представник цього виду (760 кг) мешкав в берлінському зоопарку. Бурий ведмідь зустрічається в Україні, Скандинавії, Ірані, Палестині, Іраку. Хижак не має постійного місця проживання, тому що при відсутності їжі він починає шукати їжу в інших регіонах. Берлога цього лісового жителя практично завжди облаштована в хвойних лісах з болотами.

Зовнішність звіра оманлива. За його незграбним виглядом криється швидкий і добре плаваючий хижак, а молоді представники цього виду ще й відмінно повзають по деревах. Удар лапи здатний переламати людський хребет. Зимова сплячка в барлозі триває до 200 днів. Прокидається ведмідь від того, що у нього закінчується жировий запас. Це вид живе приблизно 30 років, а в неволі можуть дожити до 50 років.

Білий ведмідь

Цей вид найбільший, його висота досягає 1,5 м, а довжина — 3 м. Самка може важити до 250 кг, в той час як самець — до 450 кг. Живуть звірі на Новій Землі, острові Шпіцберген, Ісландії. Хижак характеризується товстим і витягнутим тілом з великим жировим шаром під шкірою. Лапи тварини мають перетинки, при плаванні розвиває швидкість 45 км / ч. Може пропливати понад 80 км без перерви. Ведмідь добре орієнтується в місцевості, завдяки гострому зору.

Білий ведмідь нікого не боїться, будучи найбільшим звіром в своєму ареалі. Навіть мороз в 80 градусів не становить загрози для нього, якщо поруч є водойма. Вживає в їжу все, але найулюбленішим ласощами є пташенята і яйця арктичних птахів. В основному у самки народжується два малюки. Полювання на полярного ведмедя заборонена, вбивство дозволено лише при самообороні. Тварини живуть до 30 років.

чорний

Барибал має чорну шерсть, плечі сильніше виступають в порівнянні з бурим ведмедем. Мешкає звір в східній частині Північної Америки. Середня вага тварини складає 200 кг. Тривалість життя хижака — 30 років, хоча вони насилу доживають до 15 років через відстрілу і голоду. Основний раціон чорний ведмідь становить рослинна їжа, хоча він не проти перекусити падаллю або рибою.

Гімалайський ведмідь

Тварина має велику голову з гострою мордою і плоским лобом. У звіра передні лапи набагато сильніше, ніж задні. Вага самця сягає 140 кг при зрості 1,7 м. Шерсть у хижака чорного і буро-чорного кольору. Ведмідь вживає рослинну їжу, улюбленим його ласощами є горіхи, листя, ягоди. Вагітність самки триває до 240 днів, новонароджений народжується з вагою 400 г. У природних умовах ці тварини доживають до 25 років.

малайський ведмідь

Максимальна вага тварини — 65 кг, а довжина тулуба не перевищує 1,5 м. Його часто називають сонячним ведмедем через жовтої плями на грудях, що нагадує сонце. Цей відмітний знак допомагає звірові відлякувати ворогів. При нападі ведмідь стає на задні лапи. Нанести швидкі удари іклами дозволяє вільна шкіра навколо шиї. Воліє жити в горах, субтропічному і тропічному лісах. Тварина часто можна побачити на півострові Борнео, і островах Суматра, Ява.

Цей вид вважається самим агресивним. Звір харчується паростками кокосової пальми, бананами, земляними хробаками, ягодами, комахами, птахами, ящірками. У неволі тварина доживає до 24 років, а в природних умовах тривалість життя точно невідомий. Вагітність самки триває від 95 до 210 днів, народжується до 3 дитинчат. Малайський ведмідь є зникаючим видом, він занесений до Червоної книги.

Ведмідь-губач

Довжина тулуба тварини досягає 2 м, хоча самки в три рази менше самців. Хижак має витягнуту морду, велику голову і масивне тіло. На губах відсутня шерсть, і вони випнуті вперед. Найчастіше у Губача чорний шерстяний покрив, іноді з бурим відтінком. Ведмедів цього виду можна зустріти в Бангладеш, Пакистані, Індії.

очковий ведмідь

У хижака сильно розвинена щелепу, дозволяючи легко пережувати брамелію. Назва виду дано через його забарвлення, він має темну морду зі світлими колами. Це єдиний вид, у якого не 14 пар ребер, а 13. Живуть тварини лише в Південній Америці, де люблять поїдати мед, цукрову тростину і комах. Часто особини цього виду спаровуються з бурими ведмедями.

Велика панда

Бамбуковий ведмідь білого кольору з чорними плямами навколо очей. Довжина тулуба хижака досягає 1,8 м, а вага — 16 кг. Він має невеликий хвіст, по шість пальців на передніх лапах для поїдання бамбука. Мешкає звір на півночі Китаю, де в 20 столітті став символом держави. У літню пору здатний підніматися на висоту до 4 км, щоб сховатися від спеки. Панда харчується білком, тому любить ласувати бамбуком, яйцями комах і дрібними тваринами.

Вагітність самки триває 3-5,5 місяців, народжується від 1 до 2 дитинчат. Популяція ведмедів збільшується повільно, тому що вони розмножуються раз в 2 роки. Хижак може прожити до 20 років. Звір входить в список зникаючих видів, тому що на планеті залишилося 2000 панд. У Китаї за вбивство тварини передбачена смертна кара.

Ареал, поширення

Ареал проживання ведмедів досить широкий, включаючи в себе Аляску, Канаду, Антарктику і Арктику. У природному обитании хижаки найчастіше зустрічаються на таких материках, як Північна Америка і Євразія. Деякі види тварин проживають на островах Ява, Суматра, і в Австралії. Звірі можуть влаштуватися в гірській місцевості, на рівнині, в занадто гарячих або холодних країнах. Воліють жити в печері, дуплі дерева або барлозі. Незалежно від того, що ведмеді одинаки, іноді вони живуть сім’ями.

Чим харчуються ведмеді

Після зимової сплячки тваринам потрібне повноцінне харчування, ведмеді люблять вживати горіхи, ягоди, молюсків, комах, рибу. Ведмедям потрібно накопичити приблизно 50 кг жиру, щоб пережити холодну пору року. Бурий хижак воліє ласувати лосями, оленями, козулями і медом. Коала — це вегетаріанець, тому його раціон складається з евкаліпта і землі, що заповнює брак білка, але ніяк не інші тварини. Панда любить їсти стебла цукрової тростини, а малайський вид не може жити без бананів. Білий вид хижаків поїдає водорості, траву, моржів, морських зайців та інших тварин, але вже мертвих.

Розмноження і потомство

Ці хижаки досягають статевого дозрівання з трьох років, хоча розмножуються вони раз в 2-4 року, в залежності від виду звірів. Вагітність самок триває 60-70 днів, але термін може збільшуватися до 266 днів, якщо є проблеми розвитку дитинчати. За один раз народжується від 1 до 5 малюків, які важать 90-680 рр. Про потомство піклується лише самка. Ведмедик перші 1,5 року знаходиться біля матері, 9 місяців з яких харчуються лише материнським молоком.

природні вороги

Дорослі хижаки майже не мають ворогів в природному середовищі існування. А ось молоді представники цього виду тварин можуть стати жертвою інших ведмедів, псових або котячих.

Особливої ??небезпеки тварини не уявляють для людини, але на них часто влаштовується полювання. У медичній сфері використовується їх жир і жовч, з шкур тваринного роблять килими, і м’ясо у них їстівне. Іноді хижаки забрідають на сільськогосподарські плантації, і завдають значної шкоди. Ведмідь може напасти на людину, найбільш небезпечними вважаються самки з дитинчатами. Через відстрілу людиною цих звірів, кілька їх видів вважаються зникаючим видом, і занесені до Червоної книги — велика панда, гімалайський, білий і очковий ведмідь.


503 Service Unavailable

Service Unavailable

The server is temporarily unable to service your request due to maintenance downtime or capacity problems. Please try again later.

Additionally, a 503 Service Unavailable error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.